Bazı şarap severler toprağın ve iklimin üzüme verdiği olumlu özellikleri düşünerek Güney’in Barolo’su olduğunu söylüyor.
Bu konuyu “Kuzey ve Güney İtalya arasındaki farklar” olarak bir sonraki Webinar’da detayları ile inceleyeceğiz.
Aglianico üzüm türü yüksek tanen içeriği ve belirgin asiditesi ile kendine özgü karekteristik bir yapıya sahiptir. Vatanı Campania ve Basilicata’dır. Oradan komşu bölgelere, Molise, Kuzey Apulia ve Abruzzo’ya hatta Sicilya ve Sardunya adalarına kadar ulaşmıştırç
Aglianico erken filizlenir ve geç olgunlaşır. Bu sayede uzun olgunlaşma döneminde bulunduğu çevreden bir çok aromayı alarak zenginleşir. Aglianico’dan yapılan tipik bir şarap, yüksek tanen içeriği ve belirgin asiditesi ile kendini ortaya koyar. Bu, şarabın uzun süre saklanabileceği anlamına gelir. Tam aromasını geliştirmesi ve şişede tersiyer aroma dengesini bulması biraz zaman alır, bu yüzden bu sarabin içimde yıllanmış olanlarını tercih edin derim.
Bu yukarıda saydığım terroir özellikleri ile Nebbiolo üzümü ile kıyaslanır . Hatta güneyin Barolo’su da denir. Bana sorarsaniz bu gereksiz ve pazarlama amaçlı bir benzetmedir. Her ne kadar tür ve terroir benzerliği göstersede iki üzüm arasında büyük farklar vardır. Güney İtalya kökenli Aglianico Şarapları, kuzeyden gelen en iyi İtalyan şarapları ile her zaman rekabet edebilir.
18 Şubat’ta yapacağımız İtalyan şarapları atölyesinde bu farklar ve benzerlikler, iki bölgedeki vinifikasyon teknikleri ana temamızı oluşturacaktır. Bu derslerden sonra benzerliklere siz karar verin.
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
DOC ( Denominazione di Origine Controllata ) Köken Kontrolü
Bu üzümün yetiştiği en önemli iki bölge, Avellino eyaletindeki DOCG Köken kontrollü Taurasi bölgesi ve sönmüş yanardağ Vulture üzerindeki Basilicata’daki Aglianico del Vulture DOC, 2011 yılından itibarende DOCG köken kontrollü Aglianico del Vulture Superiore. Ayni üzüm çeşidi olmasına rağmen, iki kırmızı şarap terroir kökenli aroma profilini ayırt etmek kolaydır. Bu da tadımcılar için çok özel bir cazibeye sahiptir.
Aglianico, tanen bakımından zengin bir üzümdür, bu özellik – tabii ki – kırmızı şaraplardaki görünümü güçlü bir şekilde etkiler. Taurasi’nin toprağı genellikle kil bakımından zengindir – ancak ikisi de lav kökenlidir – ve bu nedenle Taurasi şarapları daha yoğun ve derin renklerle karakterize edilirken, Vulture bölgesi şarapları daha yüksek şeffaflıkla karakterize edilir. Hem Taurasi hem de Aglianico del Vulture, uzun bir yıllanma döneminden sonra satışa sunulur, bu nedenle bu şaraplarda mor kırmızı tonları görmek oldukça nadirdir. Bu şaraplardaki ana renkler bu nedenle yakut kırmızısı ve lal kırmızısıdır.
Burunda olgun meyve notaları, topraksı aromalar, bukeler ve koyu meyveler bulabilirsiniz. Damak, 18 ile 24 ay meşe fıçıda olgunlaştırılan ve en az 2 sene uygun şartlarda şişede olgunlaşmış Aglianico del Vulture, kompleks aroma karakteri ve zenginliğiyle asidite artık orta seviyededir, kadifemsi yumuşak olur ve damağı sarar. Bitiş uzun ve komplekstir.
T. Tufekcioglu